Astronomi ve Uzay Bilimleri Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Astronomi ve Uzay Bilimleri

Astronomi ve Uzay Bilimleri

Astronomi ve Uzay Bilimleri; gök cisimlerini ve olaylarını inceleyen insanlık tarihinin en eski dönemlerinden beri çalışmalar gerçekleştirdiği doğal bir bilim dalıdır. İlgilenilen nesneler arasında gezegenler, aylar, yıldızlar, bulutsular, galaksiler ve kuyruklu yıldızlar yer alır.

Astronomi ve uzay bilimleri, evreni ve içindeki yerimizi görmemizi sağlar. Bu konuları inceleyerek insanlık ufuklarını sürekli genişletir ve kozmosu keşfeder. Konular, her yıl dünyanın dört bir yanındaki araştırmacıların keşiflerine dayanarak sürekli olarak gelişir ve değişir. Kökenlerini ve evrimini açıklamak için matematik, fizik ve kimyayı kullanır.

Astronomi ve uzay bilimleri bölümü birçok öğrenci tarafından merak edilen bölümler arasında yer alır. Evreni ve evreni oluşturan her unsurun yapısını araştırarak elde ettiği sonuçları çeşitli kuramlara dönüştüren bilim dalı üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarında bulunur. 2020 yılından itibaren üniversitelerde öğrenim alanı bulan bölüm, birçok öğrenci için kariyer fırsatı sunmaya başlar. Uzay araştırmalarının yönetimini bilimsel araştırmalar ile insanlara aktarmayı amaçlayan program kamu ve özel sektörde birçok iş imkanına sahiptir. Üniversitelerin bu bölümünü başarı ile tamamlayan kişiler, öğrenim hayatında elde ettiği bilgiler doğrultusunda uzayda gerçekleşen olayları yorumlayabilme yetisine sahip olur. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Astronomi ve Uzay Bilimleri Taban Puanları

YKS sonuçları genellikle sınavdan 20-25 gün sonra açıklanır. Bu tarihten sonra tüm aday öğrenciler için zorlu bir tercih maratonu başlamış olur. Dolayısıyla eğer tercih edeceğin bir bölüm ise astronomi ve uzay bilimleri taban puanları bilgisine erişmen senin için önemlidir. Taban puanı, bir üniversite ve bölümün, ilgili eğitim öğretim yılında kabul edebileceği en düşük puanlı öğrenciyi ifade eder. Sen de eğer evreni ve içindeki yerimizi görmemizi sağlayan astronomi ve uzay bilimleri bölümünde okumak istiyorsan, astronomi ve uzay bilimleri taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan bilgileri hakkında araştırma yapmış olman gerekir. Öte yandan, bu bölüme tercih edebilmek için matematik, fizik ve kimya derslerinde başarılı olman gerekir. Astronomi ve uzay bilimleri bölümü, 2023 itibariyle yalnızca beş üniversitede yer almaktadır. Bunlar; Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'dir. Ancak gelecek yıllarda farklı üniversitelerde de bu bölümün açılma ihtimali vardır. Bunun için üniversiteler sayfasını takip edebilirsin.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Tercih Puanları

Üniversite ve bölümlerin taban puanları her sene yeniden belirlenir. Astronomi ve uzay bilimleri tercih puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, astronomi ve uzay bilimleri puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ankara Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri taban puanları ile İstanbul Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri bölümü puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.

Ankara Üniversitesi, astronomi bölümü taban puanları her sene güncellenir. Bu bölüm, 2022 yılında, en düşük 309,780 puan ile öğrenci almıştır. Aynı bölüm 2021 yılında en düşük 243,170 puan ile öğrenci alırken, 2020 yılında ise en düşük 275,818 puan ile öğrenci almıştır. Buradaki temel fark, ilgili eğitim öğretim yılında Ankara Üniversitesi ve astronomi ve uzay bilimleri bölümünü tercih eden aday öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavında aldıkları puan farklılığından kaynaklanır. Bu bölüm ile ilgili daha fazla bilgi almak için kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan astronomi ve uzay bilimleri sayfasını ziyaret edebilir, merak ettiğin tüm sorulara cevap bulabilirsin.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Başarı Sıralaması

Astronomi ve uzay bilimleri taban puanları ile birlikte, üniversite ve bölümlerin başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Astronomi ve uzay bilimleri başarı sıralaması yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ankara Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri sıralama listesi 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ankara Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri bölümü sıralama bilgisi ile İstanbul Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bölümün olduğu üniversiteler listesine farklı üniversiteler de eklenebilir. Bu nedenle takipte olman gerekir. 

Astronomi bölümü sıralama listesi astronomi ve uzay bilimleri taban puanları gibi her sene güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 264.972 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 317.738 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 275,818 olarak belirlenmiştir. Buradaki temel fark, ilgili eğitim öğretim yılında merkezi yerleştirme sınavına giren öğrencilerin elde ettikleri başarı sıralaması farklılığından kaynaklanır. Bir üniversite ve bölüme kesin kayıt yaptıran öğrencilerin başarı sıralaması ne kadar yüksekse o üniversite ve bölümün başarı sıralaması o kadar artar.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Tercih

Tercih dönemi zaman zaman oldukça stresli geçebilir. Ancak okumak istediğin bölümü seçerken iyi bir araştırma yapman gerekir. Bunun için öncelikle bölümden mezun olduktan sonra çalışabileceğin iş alanlarını araştırmak isteyebilirsin. Bunun dışında astronomi bölümü puanları, başarı sıralaması ve kontenjan bilgileri başata olmak üzere bölümün eğitim süresi, eğitim dili, üniversite imkanları, yurt kapasitesi, öğrenci değişim programları, kütüphane hizmetleri ve sosyal olanaklar gibi onlarca farklı kriteri de dikkate alman gerekir.

Örneğin; astronomi ve uzay bilimleri tercih listende yer alıyor ise bu bölümden mezun olan insanların sahip olduğu unvanı ve çalışabileceği alanları inceleyebilirsin. Astronomi ve uzay bilimleri eğitimini başarıyla tamamlayan gökbilimciler, uzay konusunda gerçekleştirilen çalışmaların uygulama, araştırma ve geliştirme gibi pek çok aşamasında yer alabilirler. Çeşitli havacılık kurumlarında istihdam edilebilen mezunlar, ayrıca gökyüzü ve uzay ile alakalı araştırmalar yapan gözlemevlerinde çalışabilir.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Kontenjan

Astronomi ve uzay bilimleri taban puanları ile birlikte, üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Astronomi ve uzay bilimleri kontenjan sayıları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, uzay bilimleri bölümü taban puanları gibi kontenjan sayıları da 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ankara Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri bölümü kontenjan sayıları ile İstanbul Üniversitesi astronomi ve uzay bilimleri bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir.

Ankara Üniversitesi, astronomi ve uzay bilimleri bölümü, 2022 yılında, 1’i okul birincisi olmak üzere 41 kişilik kontenjan açmıştır. Aynı bölüm 2021 ve 2020 yıllarında da 1’i okul birincisi olmak üzere 41 kişilik kontenjan açmıştır. Ancak bu sayılar her sene aynı olacak diye kesin bir kural yoktur. İlgili eğitim öğretim döneminde bir üniversite ve bölümün nitelikli eğitim verebilmesi için sahip olduğu akademik kadro ve derslik sayısı, kontenjan rakamlarının değişmesinde etkili olabilir. Astronomi ve uzay bilimleri taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğun bilgilere üniversite rehberi sayfasından ulaşabilirsin.