Biyokimya Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Biyokimya bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Biyokimya

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiBiyokimyaTYT45300,82432872,798
2Ege ÜniversitesiBiyokimyaSAY60347,56148193,739
3Ege ÜniversitesiBiyokimya (KKTC Uyruklu)SAY2264,74567502,048
4Kafkas ÜniversitesiBiyokimyaTYT60247,832151,651,805
5Karadeniz Teknik ÜniversitesiBiyokimyaTYT60277,838371,175,409
6Kütahya Dumlupınar ÜniversitesiBiyokimyaSAY50279,23685418,866
7Selçuk ÜniversitesiBiyokimyaSAY30295,5061345,208
8Sivas Cumhuriyet ÜniversitesiBiyokimyaSAY40264,83822501,451

Biyokimya

Biyokimya bölümü; kimyanın, hücreyi biyolojik bir bakış açısıyla incelediği bölümüdür. Bu sayede hücreyi daha iyi anlamayı amaçlar. Bu sayısal bölüm, kendi içinde üç alana ayrılır. Biyolojik süreçleri bilimsel olarak inceleyecek ve alanında uzmanlaşacak öğrencilerin yetiştirildiği bir bölümdür. Anabilim dalının amacı biyolojik süreçlerle bilimsel olarak ilgilenecek profesyonellerin eksikliğini gidermek, öğrencilerin bu alandaki gelişimine ve kimya dünyasının gelişmesine katkıda bulunmaktır. Biyoloji ve kimyanın bir alt disiplini olan bu bölüm, yapısal biyoloji, metabolizma ve enzimoloji olmak üzere üç alana ayrılır. Bu sayısal bölümün amacı; beslenmenin sağlık ve çevre bilimleri ilişkilerini, biyolojik bilim açısından anlayan kişiler yetiştirmektir. Bunun yanı sıra, Biyokimya mezunu ne iş yapar konusunu anlamak için bu bölümün gerekliliklerini anlamak gerekir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Biyokimya Taban Puanları

Günümüzde yeni nesil bölümlere karşı öğrencilerin ilgisi artmıştır. Biyokimya bölümü gelecek vadeden son yıllarda önem kazanmış bir branş olarak karşınıza çıkmış olabilir. Biyokimya bölümü geçmiş 10 yılda birçok üniversitede açılarak portföyünü genişletmeye devam ederken farklı taban puanlarına sahip olduğunu da görebilirsin. Laboratuvar odaklı ve kendini sürekli yenileyen bir bölüm okumak istiyorsan biyokimya taban puanları listesini gözden geçirmen tercih rehberini şekillendirebilir. Biyokimya bölümü taban puanları incelerken aynı zamanda seçtiğin üniversite hakkında da detaylı bilgileri edinmek istiyorsan tercih motoru sayfasını iyi kullanmanda fayda var.

Biyokimya Tercih Puanları

Biyokimya puanları listesi üniversiteler bünyesinde incelerken tavan ve taban puanları gözüne çarpabilir. Üniversitenin taban puanları, biyokimya bölümüne en düşük puanla giren öğrencinin puanına karşılık gelir. Üniversitenin biyokimya tercih puanlarını belirleyen ana unsur ilgili bölümün üniversite kapsamında ne kadar çok tercih edildiğidir. Aynı bölümün farklı üniversitelerde taban puanlarında değişiklik gözlemleyebilirsin. Örneğin; biyokimya taban puanlarını Selçuk ve Ege üniversitesinde incelediğinde 2022 yılında sırasıyla puanlarının 285,754 ve 330,993 olduğu görülür. Bununla birlikte, 5 farklı devlet üniversitesinde biyokimya bölümü fen fakültesinde alt branş olarak devam eder. Bu üniversitelerden biyokimya taban puanlarını en üst seviyede koruyan Ege üniversitesi iken en düşük taban puanına sahip Cumhuriyet Üniversitesi'dir. Biyokimya taban puanlarını değerlendirirken lisans düzeyinde bir bölüm olmasından dolayı YKS puanına sahip olman gerekir. Diğer bir yandan, biyokimya adı altında ön lisans bölümleri de mevcuttur, bu kriterde tercihler için birinci basamak TYT puanına ihtiyaç duyulur. Alan puanı olarak sayısal ağırlıklı bir bölüm olmasından dolayı puan türüne göre seçim yapman önceliklidir. Devlet üniversitelerinde biyokimya bölümü puanları listesine baktığında genel olarak artan bir ivmede olduğu gözüne takılabilir. Bunun nedenleri arasında bölümün son yıllarda misyon/vizyonunun yeni anlaşılması ve çalışma alanlarının geniş spektrumlu olması vardır. Tüm bu konuları tek bir kanaldan elde etmek istiyorsan Kariyer.net üzerinden araştırma yapabilirsin. Kariyer.net'in sunduğu imkanlar doğrultusunda bölümle ilgili taban puanlarını, sıralamasını, üniversitenin vizyon/misyonu ve mesleki çalışma alanlarına hakim olabilirsin.

Biyokimya Başarı Sıralaması

Biyokimya taban puanlarını değerlendirirken yıllara göre değişken bir tablo oluşabilirken biyokimya sıralama listesi daha gerçekçi veriler sana sunabilir. Bölümü yakından incelerken bölüm sıralaması o yıl içinde bölüme yerleşen öğrencilere bağlıdır. Bu kapsamda, bölüm sıralamalarında küçük standart sapmalara şahit olabilirsin. Örneğin; Selçuk Üniversitesi biyokimya taban puanları 2022 yılında 237,172'dan 285,754'a artarken bölüm sıralaması 342.448'den 341.726'a gelmiştir. Örnekte görüldüğü üzere bölüm sıralaması sayısal veri açısından tutarlı bir seyir izlemiştir. Bu duruma istisna olarak kontenjan sayısı çok az olursa değişkenlik gösterebilir. Örneğin; Ege Üniversitesi biyokimya bölümü KKTC uyruklu 1 öğrencilik kontenjan açmıştır. Biyokimya bölüm sıralaması bu zeminde hızlı yükselebilir ya da alçalabilir. Bu bağlamda, KKTC uyruklu öğrenci bölüme yerleşirken 2022'de bölüm sıralaması 104.074'den 162.397'e gerilediği görülür. Son olarak, biyokimya bölümü sıralama listesini, Kariyer.net üzerinden sayısal olarak büyükten küçüğe filtreleyerek inceleme yapabilirsin.

Öğrencilerin bireysel başarı sıralaması tespit edilebilmesi için ÖSYM sınavı sonrası tüm öğrenciler arasında yerinin belirlenmesi gerekir. ÖSYM sınavına giren öğrenciler arasında sıralama ne kadar yüksekse başarı notu da o kadar fazladır. Eğer, bireysel başarı sıralaman yüksekse istediğin bölüme girme ihtimalinde o derece artar. Bölüme üst sıralarda yerleşmen aynı zamanda biyokimya başarı sıralaması taban puanlarına da yukarı yönlü katkı sağlayabilir. Bölümün taban puanı ya da sıralamasının artmasında, gelecekte iş fırsatlarının genişlemesinin büyük yeri vardır.

Biyokimya Tercih

ÖSYM sınav sonrasında ağustos ayında öğrenciler için tercih süreci başlar. Tercih rehberini düzenlerken birçok kriteri göz önünde bulundurduğun takdirde biyokimya tercih listene girebilir. Bölümün çok az sayıda devlet üniversitesinde bulunması alternatiflerini kanalize etmeni kolaylaştırırken biyokimya taban puanlarını da hızlıca taramana olanak sağlar. Biyokimya bölümünü tercih listene ekleyeceksen geçmişe yönelik 4-5 yılının taban puanlarını ve sıralamasını çıkarman doğru bir adımdır. Tüm devlet üniversitelerinde bölümün en düşük taban puanlarını gözden geçirdiğinde geçmiş yıllarda 227,381 taban puanıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi göze çarpar. En yüksek biyokimya taban puanları ise 2022 yılında Ege Üniversitesi'nde yer alır. Ayrıca, bölümün multidisipliner bir bilim dalı olması nedeniyle İngilizce dersler de yer alır. Bu nedenle, Ege Üniversitesinde olduğu gibi hazırlık sınavında yeterlilik sağlanamazsa bir yıl hazırlık bölümü vardır. Bu durumu da göz önüne alarak tercihlerine yön verebilirsin.

Biyokimya Kontenjan

Bir bölümün kontenjanı, maksimum düzeyde bölüme yerleşebilecek öğrenci sayısını ifade eder. Kontenjan durumu üniversitenin alt yapısı ve akademik personele göre şekillenebilir. Her yıl güncel olarak üniversite kontenjan sayısını YÖK koordinatörlüğüne bildirir ve kılavuzlarda yayımlanır. Kontenjan kapasitesinin artması biyokimya taban puanlarını da düşürebilir. Diğer bir yandan, biyokimya kontenjan sayısını sabit tutulabilir. Bölümün kontenjanlarına bakıldığında en yüksek kapasite 60 öğrenci ile Ege Üniversitesi'nde yer alır. Ayrıca, bölüm Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde düzenli olarak her yıl kontenjanlarını doldurduğunu görebilirsin. Tüm bunlar ışığında; biyokimya bölümü, ders programları ve uygulamalı laboratuvar süreçleri ile öğrencileri her yönden geliştiren fen bilimlerinde bir bölümdür. Geleceğini yaşam bilimlerinin iki temel bilimi olan biyoloji ve kimya ağırlıklı bir bölümle şekillendirmek istiyorsan biyokimya bölümünü tercih listende değerlendirebilirsin. Biyokimyadan mezun olduktan sonra çalışma alanlarını merak ediyorsan yeni iş imkanlarını keşfetmek için Kariyer.net iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirsin.