Kaynak Teknolojisi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Kaynak Teknolojisi bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Kaynak Teknolojisi

Kaynak Teknolojisi

Kaynak teknolojisi, bileşiminde metal ve benzeri malzemeler bulunan ürünlerin üzerinde ihtiyaç duyulan her türlü teknik işlemin yapılmasına yardımcı olacak personel yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Endüstri alanında oldukça fazla personel ihtiyaç duyulan bir meslek dalı olması nedeniyle iş olanakları oldukça geniştir. Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı olarak öğrencilere sunulur. Bu bölümden başarı ile mezun olan adaylara kaynak teknikeri unvanı verilir. Ülkemizde pek çok üniversite bu bölümde eğitim vermektedir.

Kaynak Teknolojisi Bölümü öğrencileri, farklı kaynak yöntemlerini öğrenir ve bunların avantajlarını, dezavantajlarını ve uygulama alanlarını anlarlar. Elektrik ark kaynağı, gazaltı kaynağı, direnç kaynağı, lazer kaynağı ve sürtünme kaynağı gibi çeşitli kaynak yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenirler. Ayrıca, kaynak malzemelerini ve ekipmanlarını kullanma, kaynak hatası tespiti ve düzeltme gibi konularda da eğitim alırlar.

Kaynak Teknolojisi Bölümü, endüstriyel sektörlerde geniş bir iş imkanı yelpazesine sahiptir. Öğrenciler, metal imalat, otomotiv, gemi yapımı, havacılık, enerji, savunma ve yapı sektörlerinde çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olabilirler. Kaynak teknikerleri, üretim tesislerinde kaynak işlemlerini yönetebilir, kalite kontrol ve güvenlik standartlarını sağlayabilir, kaynak mühendisleriyle işbirliği yapabilir veya eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunabilirler.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Kaynak Teknolojisi Taban Puanları

Üniversiteye giriş sınavını geride bıraktın ve kendin için en doğru olduğunu düşündüğün bölüm için araştırma yapmak istiyorsun. Tercih süreci öğrenciler için çok önemli bir süreçtir. Ön lisans ya da lisans fark etmeksizin üniversite hayatı herkes için önemli bir yere sahiptir. Eğlenceli ve başarılı bir şekilde yaşanan üniversite yılları kariyerin ve mesleki gelişimin açısından da oldukça önemli. Eğer pratik becerilerine güveniyorsan, kaynak teknolojileri bölümüne ilgiliysen ve sana en uygun üniversiteyi arıyorsan araştırmana kaynak teknolojisi bölümü taban puanları ile başlayabilirsin.

Kaynak Teknolojisi Tercih Puanları

Sana en uygun olan bölümü ararken çeşitli kriterlerin olabilir. Örneğin geniş iş imkanı, serbest çalışabileceğin bir iş ortamı veya daha pratiğe dayanan bir bölüm istiyor olabilirsin. 4 yıllık bir eğitim sürecinden ziyade 2 yıllık bir eğitim istiyorsan ve teknik becerilerine güveniyorsan kaynak teknolojilerine yönelebilirsin. Kaynak teknolojisi, günlük hayatta herkesin aşina olduğu metal parçaları ısıl yolla birbirine bağlama işlemi olan kaynak işleminin teorik ve pratik eğitimini sağlayan bölümdür. Bileşiminde metal olan maddeler üzerinde teknik işlemler yapmak olarak bilinen kaynak teknolojisi için gerekli teorik bilgiyi verir. Endüstri sektöründe bu işlemleri yapacak donanımlı bireylere önemli oranda ihtiyaç vardır. Bu bölümden mezun olan bireyler sanayi sitelerinde, fabrikalarda, kamu kuruluşlarında, inşaat sektöründe ve endüstrinin gerek duyulan her alanında çalışma imkanı bulabilirler. Kaynak teknolojisi puanları çoğu ön lisans programı gibi TYT puan türü ile alım yapar. En yüksek puan İstanbul Gedik Üniversitesi (Vakıf) ile 303,597 ve en düşük puan Yalova Üniversitesi (Devlet) 183,592 olarak verilir. Kaynak teknolojisi taban puanları her yıl değişir. Bu değişimi oluşturan da bölümü tercih eden öğrenciler olur. Bu nedenle kaynak teknolojisi tercih puanları araştırmanı doğru yapman gerekir.

Kaynak Teknolojisi Başarı Sıralaması

Üniversite tercih döneminde en önemli nokta alınan başarı sıralamasıdır. Üniversiteler puanlara göre değil sıralamalara göre öğrenci alımı yapar. Tercih listenizi hazırlarken sıralamanın yakın olduğu üniversiteleri tercih etmen gerekir. Kaynak teknolojisi Teknik Bilimler Yüksek Meslek Okulu bünyesinde eğitim veren 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Ortalama denilebilecek sıralamalar ile öğrenci alımı yapar. Kaynak teknolojisi sıralama olarak 2023 yılı için en yüksek İstanbul Gedik Üniversitesi (Vakıf) ile 452150, en düşük Yalova Üniversitesi (Devlet) ile 1.731.808 verilir. ancak bu rakamların yıllara göre değiştiğini unutmamalısın. Bu nedenle kaynak teknolojisi taban puanları gibi kaynak teknolojisi başarı sıralaması listesi de yıllara göre incelemelisin.

Kaynak Teknolojisi Tercih

Bugünün gelişen dünyasında her meslek grubu için en önemli şey yeterli mesleki eğitime sahip olunmasıdır. Eğitim kurumları yalnızca teorik bilginin verildiği yavan kurumlar değildir. Meslek gruplarında iş etiğinin oluşmasını sağlayan temel unsurlardan biridir. Yaptığı işin bilincinde olan, iş için gerekli güvenlik kurallarını bilen, haklarını savunabilen, işin teknik tarafı kadar teorik kısmını da anlayabilen teknik elemanlar yetişmesini sağlar. Endüstri sektörünün donanımlı işgücü açığını kapatmak ve yeterli teknik elemanının yetişmesini sağlamak için kaynak teknolojisi gibi pek çok bölüm üniversitelerde eğitim vermektedir. Kaynak teknolojisi tercih eden öğrenciler genelde meslek lisesi mezunu öğrenciler olabilir. 

Kaynak teknolojisi bölümünü seçerken dikkate alman gereken unsurlar: üniversitenin bulunduğu şehir, üniversitenin altyapısı ve gerekli kaynaklarının yeterli olup olmadığı ve senin ilgi ve beceri düzeyin. Üniversitenin bulunduğu şehirde sanayi kurumlarının çok olmasına dikkat etmen gerekir. Eğer kurumsal firmaların az olduğu bir şehirde bölümü okumak istersen staj ve iş deneyimi açısından zorluklar yaşayabilirsin. Kocaeli gibi pek çok fabrikanın ve kurumsal firmanın bulunduğu bir şehirde kaynak teknolojisi bölümünü okumak senin için daha rahat olacaktır. Büyük ve sanayileşmiş şehirlerde iş güvenliği kurallarına ve işçi haklarına daha çok riayet edilir. Bu da mesleki açıdan bir çalışan için önemli kriterler olmalıdır. Üniversitenin yeterli altyapıya sahip olması ise önemli olan bir diğer unsurdur. Eğer teknik bir bölümde eğitim almak istiyorsan üniversitenin bu imkanları sağlayabilecek yeterli yapıya sahip olması gerekir. Ekipman veya bina sıkıntısı yaşayan bir üniversitede eğitim almak kendin için verebileceğin en kötü karar olur. Üniversitelerin özelliklerini incelemek istersen üniversiteler bağlantısından yararlanabilirsin. Son ve en önemli nokta ise senin ilgin ve bu alandaki deneyimlerin. Eğer makinelere, alaşımlara, sanayi araç gereçlerine, komplike cihazların nasıl çalıştığına dair bir ilgin ve yönelimin varsa bu bölüm tam da sana göre. İşin mutfağı olarak adlandırılabilecek bir alanda eğitim ve çalışma imkanı sunar.

Kaynak Teknolojisi Kontenjan

Kaynak teknolojisi bölümünü okumak istediğin üniversiteye karar verdikten sonra değerlendirmen gereken bir diğer özellik de kaynak teknolojisi kontenjan listesidir. Bölümlerin sahip olduğu kontenjan hem üniversiteye yerleşme sürecinde hem de geri kalan eğitim döneminde eğitim hayatının kalitesi için önemli bir etken olacaktır. Tercih listeni hazırlarken kontenjanı düşük olan üniversitelere yerleşme olasılığın daha düşük olduğu için şansını artırmak adına onları ilk sıralara yazabilirsin. Bunun için de kaynak teknolojisi taban puanları araştırmana odaklanman ve üniversite seçmen gerekir. Öncelikle bölümü bir vakıf üniversitesinde okumak istersen burslu öğrencilere ayrılan kontenjanların 10 kişiden daha fazla olmadığını bilmen gerekir. Bu da vakıf üniversitelerinde burslu okumayı zorlaştıran unsurlardan biridir. Devlet üniversitelerinde kaynak teknolojisi için ayrılan kontenjan genel olarak 20 ila 40 kişi ile sınırlı olabilir. Kontenjanı önemli yapan bir diğer unsur da okulun yeterli kapasiteye sahip olmasıdır. Kalabalık sınıflarda derslere katılmak eğitim kalitesini düşüren etkenlerden biridir. Bölüm ve üniversite ile ilgili öğrenci yorumlarına bakabilirsin. Ayrıca bölümün hangi üniversitelerde olduğunu görmek hatta örnek bir tercih listesi hazırlamak için tercih motoru bağlantısını kullanabilirsin.