Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, ham petrol veya doğal gaz olabilen hidrokarbon kaynaklarının üretimi ile ilgili bir mühendislik alanıdır. Petrol ve gaz keşfedildikten sonra, petrol mühendisleri optimum sondaj yöntemlerini belirler, sondaj ve kuyu tamamlama planlarını uygular, üretim operasyonlarını izler ve yönetir ve rezervuar geliştirme stratejileri tasarlar.

Petrol ve doğalgaz mühendisleri, jeologlar ve diğer bilim ve teknoloji uzmanlarıyla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ayrıca jeotermal enerji çıkarma, jeolojik karbon tutma ve toprak, yeraltı suyu ve diğer jeolojik ortamların çevresel iyileştirilmesindeki karmaşık sorunları çözmek için de uygundurlar.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Taban Puanları

Üniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunan petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünün taban puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği taban puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Tercih Puanları

İstanbul Teknik Üniversitesi, petrol ve doğalgaz mühendisliği tercih puanları da dahil olmak üzere tüm petrol ve doğalgaz mühendisliği puan listesi, her sene öğrencilerin YKS başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün eğitim dili İngilizce olan programının, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 428,214 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 350,993 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 400,791 olarak belirlenmiştir. Örnekte de görüleceği üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümüne, her sene birbirinden farklı taban puanları ile alım yapmaktadır. Bu puanlar bazı seneler için yüksek olabileceği gibi, bazı seneler için düşük olabilir. Dolayısıyla tercih yapmadan önce tüm üniversitelerin petrol ve doğalgaz mühendisliği puanları grafiğini en az üç yıl olacak şekilde incelemiş olman gerekir. Bu inceleme için üniversite taban puanları sayfasını kullanabilirsin.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Başarı Sıralaması

Ön lisans veya lisans eğitimi veren tüm bölümlerin başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Petrol ve doğalgaz mühendisliği başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği sıralama listesi geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü sıralama bilgisi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.

petrol ve doğalgaz mühendisliği taban puanları gibi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü başarı sıralaması da her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 76.573 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 90.761 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 98.902 olarak belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünde okumak gibi bir hedefin var ise başarı sıralamanın en az 75 bin ila 100 bin arasında olması gerekir. Bu üniversitede okumak istemiyorsan, aynı bölümün olduğu diğer devlet ya da vakıf üniversitelerini de inceleyebilirsin. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) aldığın puan düşük ise farklı bölümleri de seçenekler arasına dahil edebilirsin.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Tercih

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri heyecanlı bir tercih süreci seni bekler. Üniversiteye giriş sınavına giren tüm adaylar Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yüzlerce üniversite ve bölüm arasından bir tercih yapması gerekir. Bu süreçte hayallerini süsleyen üniversitede okuyabilmek için aldığın puanın, petrol ve doğalgaz mühendisliği taban puanlarına yakın olması şarttır. Endüstri çağında en çok ihtiyaç duyulan bölümlerden biri olan petrol ve doğalgaz mühendisliği tercih listende yer alıyor ise İstanbul Teknik Üniversitesi senin için uygun bir seçenek olabilir. Bu bölümde okuyan öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca akışkanlar mekaniği, sondaj, rezervuar mühendisliği, petrol değerlendirilmesi ekonomisi, petrol mühendisliği dizaynı, rezervuar kayaç ve akışkan özellikleri, üretim mühendisliği, kuyu loglaması gibi pek çok ders alırlar. Mezun olan adaylar, petrokimya endüstrisinden rafinerilere, enerji şirketlerinden petrol ve doğalgaz arama uygulamalarına kadar pek çok sanayi kuruluşu ve iş yerinde çalışma imkanına sahip olur. Ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Boru Taşımacılığı Anonim Şirketi (BOTAŞ) gibi kurumlarda da istihdam olanağı bulunur.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Kontenjan

Türkiye’de bulunan tüm üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Petrol ve doğalgaz mühendisliği kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul Teknik Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü kontenjan sayıları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. İstanbul Teknik Üniversitesi petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümü genel kontenjan sayısı 2022 yılında 50 kişi, 2021 ve 2020 yıllarında 60 kişi olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak her sene bu kontenjanlara ek olarak 2’şer kişilik okul birincisi kontenjanı açılmıştır. Her sene bu kontenjan sayılarının aynı olacağı garanti değildir. Bu yüzden okumak istediğin bölümün güncel kontenjan sayılarına tercih rehberinden erişebilirsin. Bölümler ile ilgili merak ettiğin bilgilere ve petrol ve doğalgaz mühendisliği taban puanlarına üniversiteler sayfası üzerinden ulaşabilirsin.