Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Adıyaman ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ30356,2586492,594
2Afyon Kocatepe ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50355,3959694,837
3Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ60344,95136125,862
4Akdeniz ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50370,9164259,698
5Aksaray ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50351,67513105,08
6Amasya ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50353,6066999,67
7Anadolu ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ60375,1138552,269
8Ankara ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ60379,1345,723
9Artvin Çoruh ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50344,67195126,75
10Atatürk ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ60359,8687983,487
11Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50362,5993177,01
12Balıkesir ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50361,7569378,982
13Bartın ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50346,74475120,065
14Bayburt ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50342,01592135,699
15Bolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50359,6223384,062
16Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50350,661108,003
17Bursa Uludağ ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50373,4436655,113
18Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50367,8065365,926
19Çukurova ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50375,3689351,817
20Dicle ÜniversitesiSosyal Bilgiler ÖğretmenliğiSÖZ50370,4866260,503

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Sosyal bilgiler öğretmenliği, ilk ve orta seviyede öğrenim gören öğrencilere coğrafya ve tarih üzerine eğitim veren öğretmenlerin yetiştirildiği akademik bir disiplindir. Sosyal bilgiler; yurttaşlık bilimi, coğrafya, genel tarih ve inkılap tarihini barındırır. Bunların haricinde bir de pedagoji desteğiyle yaş gruplarına göre kitlelere hitabet konusunda öğrencilere kolaylık sağlar. Sosyal bilgiler öğretmenliği, sosyal bilimler alanında uzmanlaşmış kişilerin yetiştirildiği bir lisans programıdır. Bu program; öğrencilere tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi ve kültürel çalışmalar gibi çeşitli disiplinlerde derinlemesine bilgi ve beceriler sağlar. Sosyal bilgiler öğretmenliği; ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde sosyal bilgiler derslerini öğretme yetkisi verir.

Bu bölümdeki öğrenciler, öğretim metotları, müfredat geliştirme, sınıf yönetimi ve öğrenci değerlendirmesi gibi eğitimle ilgili konuları öğrenirler. Öğrencilere farklı öğrenme stillerine ve öğrenci gereksinimlerine uygun ders planlama ve uygulama becerileri kazandırılır. Sosyal bilgiler öğretmenliği programı, dört yıl sürer. Teorik derslerin yanı sıra staj ve saha çalışmaları da içerir. Öğrenciler, stajyer öğretmen olarak sınıflarda deneyim kazanırken pedagojik yaklaşımlarını ve sınıf içi yönetim becerilerini geliştirirler. Sosyal bilgiler öğretmenliği yüksek lisans yapmayı tercih ederek de bu becerilerini üst seviyeye çıkarabilirsin. Sosyal bilgiler öğretmenliği yüksek lisans alanlarını inceleyerek senin için en uygun olan tercihi yapabilirsin.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Taban Puanları ve Başarı Sıralaması 2023 Sınavı

Hayatının geçiş süreçlerinden biri de üniversite başlangıcıdır. Üniversiteye başlamak aslında senin istediğin şehirde yaşama, gelecekte yapmak istediğin mesleğe dair kendini profesyonel anlamda geliştirme gibi birçok önemli olayı kapsar. Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlık sürecin ve sınav sonunda girdiğin rahatlık tercih dönemi ile yeni bir stresi başlatabilir. Ancak sen bilinçli bir yaklaşım sergileyerek bu süreci en kolay şekilde yönetebilirsin. Üniversite tercih zamanı öncelikli olarak mesleki bir tercih dönemidir. İleride yapmak istediğin mesleği seçmek ve o mesleğe dair alanında uzman akademisyenlerden hem teorik hem de pratik bilgileri alma sürecini ifade eder. Tercih zamanı sosyal bilgiler öğretmenliğini listene eklemek istersen de öncelikle bölüm ve ardından sınav sonucu üzerinden sahip olman gereken bazı bilgiler olacaktır. İlk olarak sosyal bilgiler öğretmenliği en kısa tanımlama ile ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere, tarih, vatandaşlık, toplumsal işleyiş, coğrafya, siyaset, ekonomi ve kültür gibi konuları öğretmeyi amaçlar. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kolej, eğitim merkezi gibi birçok alanda istihdam imkanına sahiptir. Bölümle ilgili daha fazla bilgi için ise sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü sayfasını ziyaret edebilirsin. Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucunda lisans alanlarına yerleşmek üzere hesaplanan Alan Yeterlilik Testi sonucuna göre tercih listene sosyal bilgiler öğretmenliği puanı verisine bakarak ekleyebilirsin. Ancak bölüm bilgisinin ardından tercih dönemi senin için önemli olan bilgilere de hakim olman gerekir. İlk olarak sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanları ve sıralamaları gibi bilgileri öğrenmelisin.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Tercih Puanları

Taban puan bir üniversite bölüm ya da programına en son yıl yerleşen en son öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Sınav puanını ifade eder. Taban puan üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme farklılık gösterebildiği gibi aynı bölüm için yıllar arası farklar bile gösterebilir. Tercih zamanı senin için önemli olan istediğin üniversite ve bölümlerin özellikle son iki yıllık taban puan analizini yapmandır. Bu analiz sonucunda senin puanlarına en yakın sosyal bilgiler öğretmenliği tercih puanları olan üniversite bölümlerine yerleşme ihtimalin daha fazladır. Ancak bahsedildiği gibi aynı bölümün yıllar içerisindeki sosyal bilgiler öğretmenliği üniversite taban puanları bile farklılık gösterir. Örneğin Ankara'da bulunan Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesine bağlı Sosyal Bilgiler Öğretmenliği taban puanları 2021 yılında genel öğrenci kontenjanı için 336,15979 iken okul birincisi kontenjanı için 267,84218'dir. 2022 yılında ise sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanları genel kontenjan için 379,66402 iken okul birincisi kontenjanı için 328,92511 olmuştur.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Başarı Sıralaması

Sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanlarının ardından tercih zamanı sıklıkla duyacağın bir başka kavram başarı sıralamasıdır. Başarı sıralaması üniversitelerin sahip oldukları olanaklar, lokasyon, akademik kadro gibi birçok unsurun diğer üniversiteler ile karşılaştırması sonucu oluşmakta olup öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucundaki başarı sıralamaları ile belirlenir. Sosyal bilgiler öğretmenliği başarı sıralaması tıpkı sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanların da olduğu gibi farklılık gösterir. Bu durum yeni açılan bölümler, bölümlerin kontenjan değişiklikleri ya da kapanan bölümler nezdinde ortaya çıkar. Senin sosyal bilgiler öğretmenliği sıralama listeleri ile ilgili yapman gereken ise özellikle son iki yıllık sıralama bilgilerinin istatistiki karşılaştırmalarını yapmandır. Örneğin Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bulunan Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 2021 başarı sıralaması 97.676 iken 2022 yılı sosyal bilgiler öğretmenliği başarı sıralaması 110.508 olmuştur. Bu örnek üzerinden baktığında her yıl sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanları gibi kaymalar yaşandığını görebilirsin. Burada yapman gereken aralarındaki farklara bakarak tercih dönemi analizi yapmandır.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Tercih

Sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanları ve başarı sıralama bilgilerinin ardından tercih listesini hazırlamak gerekir. Tercih listesini yaptığın analizler sonucunda önce taslak olarak hazırlaman sana bir öngörü sağlayacaktır. Sosyal bilgiler öğretmenliği tercih listende yer alacaksa eğer öncelikle istediğin üniversiteleri sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanlarına göre sıralamalarını yapmalısın. Ardından senin taban puan ve sıralaman ile karşılaştırmalar yaparak yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu yerleri ana tercih listene eklemelisin. Burada ayrı olan bir durum lise mezuniyetini birincilik ile tamamlayıp tamamlamadığın olacaktır. Liseyi birincilik ile tamamladın ise üniversitelerin birincilik kontenjanlarına da dikkat etmeli ve sana sağlanan avantajı iyi değerlendirmelisin. Tercih listeni sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanlarını baz alarak şekillendirmen sağlıklı tercihler yapmanda sana destek olacaktır. Bunun yanı sıra eğer sosyal bilgiler öğretmenliği puanları ve üniversiteler hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen üniversiteler sayfasını ziyaret edebilirsin.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Kontenjan

Sosyal bilgiler öğretmenliği taban puanları kadar önemli bir diğer bilgide üniversitelerin sosyal bilgiler öğretmenliği kontenjan bilgileridir. Kontenjan üniversitelerin bölümlerine alacakları öğrenci sayılarını ifade eder. Kontenjan bilgileri genellikle genel öğrenci kontenjanı ve birincilik kontenjanı olarak belirlenir. Genel öğrenci kontenjanı Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile merkezi yerleştirmeyi ifade eder. Birincilik kontenjanı ise liseyi birincilik derecesi ile tamamlayan sınavda istediği performansı gösteremeyen ya da aldığı puandan daha yukarıda bir puana sahip bölümü tercih etmek isteyen öğrencilere ayrılan kontenjandır. Sen de kendi durumuna uygun olan kontenjan bilgilere bu bilgiler etrafında hakim olmalısın. Çünkü üniversiteler kontenjanlarını sabit tutabildikleri gibi değiştirme hakkına da sahiptir. Örneğin İstanbul' da bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesine bağlı olan Sosyal Bilgiler öğretmenliği kontenjanları genel kontenjan ve okul birincisi kontenjanına bağlı olarak ikiye ayrılmıştır. Genel kontenjan 50 öğrenci iken okul birincisi kontenjanı 2 olarak belirlenmiştir. Her iki yılda da bölüm tam doluluk oranına ulaşmıştır.