Ekmekçi Nedir?

Ekmekçi Nedir?

Ekmekçi İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ekmekçiler, ekmek fabrikaları veya ekmek fırınlarında simit, poğaça, kurabiye gibi unlu mamullerin üretildiği işletmelerde çalışan kişilerdir. Çalışma ortamı; unlu, sıcak ve kokulu olan fırıncılar birinci derece makineler ve malzemelerle ilgilenmektedir. Ekmek ustaları ortam şartlarına ayak uyduran kişilerdir. Her meslekte olduğu gibi ekmek ustalarının da görevleri ve sorumlulukları vardır. Bu görev ve sorumluluklara bu işi yapacak olan bireyler titizlikle ve dikkatle uymalıdır. Görevlerini şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ekmek, simit gibi unlu mamullerin hamurunun yoğurma işlemini yapar.
  • Hamurun kıvamını elleriyle kontrol eder.
  • Hamuru istenilen boyutta bıçak veya makine yardımıyla keser.
  • Şekillendirilirmiş hamuru tepsilere yerleştirir.
  • Hamuru kabartma süresine ulaşana kadar bekletir.
  • Kabaran hamuru uzun saplı kürekler yardımıyla fırına yerleştirir.
  • Termostat ile sıcaklığı ayarlamak için fırın sıcaklığını kontrol eder.
  • Hamurun fırında kalma süresine dikkat eder.
  • Fırındaki hamurun görünüşüne bakarak pişme süresini hesaplar.
  • Pişme işlemi sonunda, ekmekleri uzun saplı kürek yardımıyla çıkartır.
  • El yardımıyla ekmek gibi üretilen unlu mamulün kontrollerini yapar.
  • İşlem sonrasında fırının temizliğini ve bakımını yapar.

Ekmekçi görevlerini bu şekilde saymak mümkündür. Bu görevler pek fazla değişkenlik göstermemektedir. Unlu mamuller ile uğraşan ekmek ustaları bu görevleri yerine getirip taze ve hijyenik şekilde tüketiciye ulaştırır. Bu doğrultuda ekmekçi sorumlulukları öne çıkar. Tizlikle üzerinde durulması gereken sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Fırınlarda çalışan bireyler bone, önlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanılır. Bu ekipmanlar hamura düşebilecek kıl, tüy gibi yabancı maddeleri önler.
  • Ekmek ustaları, kullandıkları un, şeker ve tuz gibi malzemelerin steril depolarda saklanmasını sağlar.
  • Ürün kontrolü ve stok kontrolü yaparlar.
  • Depolarda haşere kontrolleri yapar ve gerekirse ilaçlama işlemlerini ayarlar.
  • Çalıştıkları ortamın genel temizliğini yapar.
  • Kaliteli malzemeler kullanıp temin edilmesini sağlar.
  • Gereken eğitimleri almış olmaları gerekir.
  • Ekmek ustası olmak için gereken evraklara sahip olmak gerekir.

Ekmek ustası, bu sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir. Sorumluluklar yerine getirilmediği takdirde gıda denetlemelerinde uyarı ve ceza alınabilir. Bu etkinlikler dükkanlarının kapatılmasına kadar gidebilmektedir. Ekmekçiler, hijyenlerine ve çalıştıkları alanın temizliğine çok dikkat etmelilerdir. Gıda yönetmeliklerinin takip edilmesi gerekir. Bu yönetmeliklere uygun hareket edilmelidir. Ekmek ustalarının iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine de harfiyen uymaları gerekmektedir. Ekmekçilerin, iş sağlığı ve güvenliliği kurallarına uyarak sıcağa dirençli eldivenler kullanmaları gerekir. Bu eldivenler, ekmekçilerin ellerini fırındaki sıcaklıktan koruyup yanıkların oluşmasını engeller. El hijyeni önemlidir. Bu nedenle ekmek ustaları, el hijyenlerine önem göstermelidir. Hamurun içine kaçabilecek olan kıl, tüy ve yabancı maddeler işletmenin kapatılmasına sebep olabilmektedir. Bu meslek temizlik, titizlik ve dikkat isteyen bir meslektir. Ellerde yara oluşturabilecek işlemlerden kaçınılmalıdır. Ekmek ustaları, ellerini aktif olarak kullanırlar. Ekmek tasarımına ve süslemeye özen gösterirler. Tüketici göze hoş gelen gıdaları satın almayı tercih eder. Ekmek ustası, düzenli ve tertipli çalışmalıdır. Ekmek ustaları popüler olan trendleri takip etmelidir. Bu trendler tüketici taraflı olmalıdır. Bu da satışların artmasını sağlar. Ekmekçiler sosyal medya gibi alanları da aktif kullanabilirler. Daha çok tüketiciye hitap etmek için günlük olarak yapılan kek, kurabiye gibi göze hoş gelen mamuller paylaşabilirler. Bu paylaşımlar ile daha fazla kişiye ulaşıp satışlarını arttırabilirler.  

Ekmekçi Ne Demek?

Ekmek temel besin maddelerinin başında gelen unlu mamullerden biridir. Her türlü yemeğin yanında tüketilen ekmeğin farklı türleri de üretilmektedir. Bu türler çavdarlı, tam tahıllı, çekirdekli olmak üzere çeşitlendirmektedir. Ekmekler fırınlarda üretilir. Ekmeklerin ve diğer unlu mamullerin üretimi yapan ve satışını sağlayan kişilere ekmekçi denir. Ekmekçi nedir ve ekmekçi kime nedir sorularının daha detaylı ve kapsamlı cevabı için bu meslek grubunun görev ve sorumluluklarına göz atmak gerekir.

Ekmekçi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Ekmekçi olmak isteyen bireyler, çıraklık eğitimini ve ustalık eğitimini tamamladıktan sonra bu mesleğe güvenle adım atabilmektelerdir. Ekmekçi olmak için gerekli evraklar her meslekte olduğu gibi bu meslekte de mevcuttur. Bu evrakların biri kalfalık diğeri ustalık belgeleridir. Bu belgelere sahip olan bireyler fırınlarda veya fırın atölyelerinde iş bulabilmektedir. Ustalık belgesi olan bireyler iş yeri açabilmektedir. İş yeri açabilmek için birtakım evraklar gerekir. Bu belgeler yaşanılan bölgeden bölgeye farklılık gösterir. İş yeri açan bireyler gereken şartları karşıladıkları takdirde mesleklerini icra edebilirler.

Ekmekçi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Ekmekçi nasıl olunur, bu mesleği icra etmek için ne yapmalı, sorularına cevap verilecek olunursa çoğu meslekte olduğu gibi ekmekçilik mesleğinde de el becerisi oldukça önemlidir. Parmaklarını ve ellerini ustalıkla kullanabilen, el ve göz koordinasyonuna sahip kişiler bu mesleği tercih edebilir. Ekmekçilerin, trendleri takip etmeleri, temizlik ve hijyene önem vermeleri ve bedenen güçlü olmaları gerekir. Bunlar ekmekçi olmak için gerekli şartlar arasından sadece bazılarıdır. Hangi eğitim alınmalı, neler yapılmalı soruları şöyle yanıtlanabilir;

  • 14 yaşını dolduran ve en az ilköğretim mezunu olan bireyler, çıraklık eğitime başlayabilmektedir.
  • Ekmekçilik mesleğini yapmak için gereken sağlık durumuna uygun olunmalıdır.
  • Bir iş yeri sahibiyle anlaşıp çıraklık sözleşmesi imzalanmalıdır.

Çıraklık eğitimi haftanın dört günü pratik eğitim, bir günü teorik eğitim şeklinde devam eder. Gelen öğrenciler mesleğini icra edebileceği bir iş yerine çırak olarak başlatılır. Çıraklık eğitimleri boyunca öğretmeleri tarafından düzenli kontrol edilirler. Çıraklık eğitiminden sonra ustalığa yükselmek mümkündür. Mesleki eğitim liselerinde 11. sınıfın sonunda yapılan sınavı başarıyla geçen bireyler, kalfalık belgesine sahip olurlar. Ustalık belgesine sahip olmak için 12. sınıfın sonunda yapılan sınavda başarılı olmak gerekir. Ustalık belgesine sahip olan bireyler kendi iş yerlerini de açabilmektedirler. İş yerlerinde çırak çalıştırmak isteyen kişilerin "usta öğretici" belgesine sahip olmaları zorunludur.

Ekmekçi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Mesleğinin gerektirdiği diplomalara sahip olmak işe alım için en önemli şarttır. Diploma sahibi olmayan bireyler ekmekçi olamaz. Ekmek ustası olmak isteyen bireylerin el becerisi gelişmiş olmalıdır. Bu şartları karşılayan bireyler ekmekçi olabilir. Ekmekçilik mesleği yoğun bir iş temposuna sahiptir. Sabah erken saatlerde açılan ve geç saatlere kadar açık olan fırınlarda ekmek ustaları bu tempoya ayak duyduracak güce ve enerjiye sahip bireylerdir. Ekmek ustaları güçlü bireyler olmalılardır çünkü un ve şeker çuvallarını taşımaları gerekebilir. Fırınlar sıcak ortamlar olduğundan ekmekçiler bu sıcaklığa dayanıklı bireyler olmalılardır. Ekmekçi maaş miktarı; çalışılan şehre, iş hacmine, deneyime ve iş yeri koşullarına göre değişim göstermektedir. Ekmekçi iş ilanları Kariyer.net üzerinden güncel şekilde paylaşılmaktadır. Kariyer.net üzerinden ilgili filtreleri kullanarak bulunduğunuz bölgedeki, ildeki ve ilçedeki iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Ekmekçi iş başvuru işlemleri için kendi şehrinizdeki ilanları da incelemeniz mümkündür. Şehriniz neresi olursa olsun Ankara, İstanbul, Bursa ya da İzmir ekmekçi iş ilanlarına Kariyer.net'ten ulaşabilir, hemen başvuru yapabilirsiniz.  

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 34.100 ₺ / Aylık
  • 10 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net